روانشناسی

اعتماد به نفس چیست و راه های افزایش آن کدام است

در محاوره های روزانه از واژه اعتماد به نفس زیاد استفاده میکنیم علی رغم اینکه در خیلی موارد درک درستی از آن نداریم.در شرایط معمولی اطمینان به انجام کاری برای یک نفر اعتماد به نفس نام میگیرد.

هرچند این موضوع میتواند قابل قبول باشد اما چنانچه تعبیر و درک بهتری از اعتماد به نفس داشته باشیم حتما در جهت بهبود و تقویت ان نیز میتوانیم قدمهایی را برداریم.

البته ذکر یک نکته بسیار مهم است و آن ارتباط و درک عزت نفس با اعتماد به نفس است.معمولا در گفتگوهای معمولی از عزت نفس استفاده نمیشود چرا که مردم از آن شناخت کمتری دارند در حالیکه عزت نفس چتری بروی اعتماد به نفس است و بایستی در راستای بهبود عزت نفس و تقویت آن ابتدا قدم برداشته شود تا اعتماد به نفس های تقویت شده رسما در نهاد و وجود ما نهادینه شده و آثار ان باعث بهبود شرایط زندگی یمان گردد.

عزت نفس عملا یک منبع انرژی و شناخت کافی از خود  مباشد در حالیکه اعتماد به نفس خود را در یک یا چند مهارت توانا دیدن معنی پیدا میکند.تقویت و بهبود شرایط عزت نفس که بسیاری از افراد به راحتی از ان خرج میکنند وباعث تخریب آن میشوند ،سبب میشود در صورت احساس اعتماد به نفس در مهارت یا رویدادی ،آن توانایی به راحتی دستخوش نوسان گردد.

نمونه آن خیلی ها که در یک مسیر کاری یا زندگی یکبار شکست میخورند علی رغم اینکه احساس اعتماد به نفس کافی داشته اند ، ترس و نگرانی بر آنان غلبه نموده و دیگر حاضر به انجام تلاش مجدد نمیباشند.اینان از عزت نفس کافی برخوردار نیستند که این منبع انرژی حس توانمندی و کفایت که همان اعتماد به نفس در این خصوص آنرا مینامیم را دوباره بازسازی کند.

بنابراین اعتماد به نفس درست شکل گرفته با مواجه شدن با چالش های متعدد فرو نمی پاشد و باعث نمیشود شخص عملا احساس کند شاید بصورت تصادفی در مقاطعی از زندگی از توانمندی های خاصی برخوردار بوده است.

بیشتر بخوانید  معایب و مزایای اختلاف سنی زیاد میان زوجین

با دقت در زندگی خیلی ها که صاحب خیلی از داشته ها مانند ثروت،زیبایی،موقعیت های اجتماعی و تحصیلی و .. هستند و در خیلی ها بدون ادعا ،اعتمادی به خودشان ندارند در می یابیم که اعتماد به نفس تنها منبع بیرونی ندارد بلکه بایستی از درون دنبال احساس اطمینان و قدرت متکی به خود باشیم.

کسانی را در نظر بگیرید که در مناسبات کاری ارتقا پیدا میکنند اما خود را آماده آن جایگاه و مقطع نمیدانند. نتیجه بجای اینکه به بهبود اعتماد به نفس و اطمینان آنهاکمکی بکند در برخی از موارد به کاهش آن دامن میزند.

احساس اینکه اعتماد به نفس یک حس درونی است بایستی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.درک درستی از اینکه من در این شرایط چیزی برای زندگی کم و کسر ندارم و اگر لزومی به تکمیل داشته هایم (اعم از مادی و معنوی) داشته باشم با اطمینانی که از درونبه خود دارم تلاش آگاهانه ای در راستای آن پیش خواهم گرفت.

روش انتخاب درست در راستای افزایش اعتماد به نفس های متعدد در حس درونی یمان اینست که به خود دروغ نگوییم و سعی در فریب خود نداشته باشیم.مثلا اگر شما جائی میشنوید شخصی از مدل چاقی اش مثال های متعددی برای توجیه خود و دیگران میزند که به این نتیجه برسد که چاقی ایرادی مهم نیست،میدانیم که هم به خودش و هم به سایرین دروغ تحویل میدهد.چاقی میتواند یک بیماری بسیار خطرناک تلقی گردد.

یکی از اهرم های دیگر افزایش اعتماد به نفس قبول و پذیرش آنچه که ما نمیتوانیم داشته باشیم ،خواهد بود.اگر شما در جمع های مختلف (کاری و غیر کاری) نگران نحوه ارتباط و پاسخ های منفی سایرین باشید ،هیچگاه تلاشی در زمینه ایجاد ارتباطات جدید نخواهید کرد که در برخی موارد این موجب شکست های بزرگی خواهد شد.

بیشتر بخوانید  حسادت ،نشانه ها و روش های غلبه بر آن

موکدا یادآوری میکنیم کنار آمدن راحت با انواع چالش ها مانند شکست خوردن ها،شنیدن جواب های منفی و … باعث افزایش اعتماد به نفس خواهد بود.

اعتماد به نفس
اعتماد به نفس

سه گوشه اعتماد به نفس

اعتماد به نفس رویدادی از شکل گیری سه نقطه مهم است:

باور صحیح و مثبت،رفتار مثبت و سازنده ،احساس خرسندی و موفقیت

معمولا بیشتر مواقع تقویت اعتماد به نفس با یک باور صحیح و مثبت ایجاد میشود .هیچ کسی را نمیتوانید جستجو کنید که به خود نهیب منفی بزند و دستاورد قابل توجهی از او بروز پیدا کند. باور مثبت و سازنده موجب رفتار آگاهانه صحیح خواهد شد که نتیجه آن حتما احساس رضایت درونی از نتایج تلاشهای انجام شده و نتایج دستاوردهای بدست آمده خواهد بود.

یکی از تعاریف بسیار دل نشین اعتماد به نفس را میتوان اینگونه دانست:

یک ویژگی انسان در زمینه شناخت او از خودش ،که نشانه ی بالا بودن ایسنت که انسان،خود را ارزشمند و توانمند میداند.

اعتماد به نفس
اعتماد به نفس

چند پیشنهاد مهم برای افزایش اعتماد به نفس

  • روش های مثبت نگری را کشف و مرتب تمرین کنید تا باور شما اصلاح شود.در غیر اینصورت ،انتظار درستی از ادامه مسیر رشد نباید داشته باشید.
  • شروع به یادگیری مهارت های کاملی کنید.برخی از افراد ظاهرا در خیلی از موارد داشته هایی دارند اما یک اقیانوس به عمق یک سانتی متر ،این موضوع کمکی به قدرت درونی شما خواهد کرد.مهارت و علومی را تا استادی آموزش ببینید و مرتبا تمرین کنید.
  • ارتباطات جدید(شغلی و غیر شغلی) ایجاد کنید .مسلما در خیلی از این نوع ارتباطات شما در صدد برطرف کردن نقاطی که به نقاط ضعف خود میشناسید ،برخواهید آمد.اما یادمان باشدبا افرادی ارتباط برقرار کنیم که به رشد و تکامل ما کمکی نمایند.
  • از به تاخیر انداختن کارها جلوگیری کنید(از شنبه …) این بلای مهمی است که هر روز افراد را در مسیر زندگی و رشد با دست اندازهای متعدد روبرو خواهد نمود.
  • از تظاهر کردن دست بردارید.شما هنرپیشه فیلم های مختلف نیستید که در نقش های مختلف فرو بروید.
  • آینده را از گذشته جدا کنید.هرچند اعتماد به نفس معمولا در اثر تجربه های گوناگونی بوجود می ایند که ما تاکنون تجربه کردیم اما بدانید آینده (از همکنون به بعد) میتواند ارتباطی به گذشته پیدا نکند.البته در خیلی موارد که مسائلی گریبان افراد را گرفته است بایستی درمان های مختص هرکدام را پیدا نمود.
  • با ترس ها درست و منطقی کنار بیایید.ترس ها معمولا نشانه های خوبی از رشد میتوانند تلقی گردند.پس اگر ترس هایی سراغ شما می آیند بدانید که این مسیر راه رشد و تکامل میتواند محسوب گردد.(البته بصورت آگاهانه و با مطالعه کافی)
  • جدولی خصوصی از نقاط ضعف و قوت خود تهیه کنید و با صداقت و بدون دروغ گفتن به خود آنرا کامل کنید.هرگاه سرزنش های درونی یا حتی بیرونی سراغ تان می آید که نقاط ضعف شما را پررنگ جلوه دهد،به جدول خود نگاهی بیندازید تا نقاط قوت خود را به خودتان یادآوری کنید.اما یک فرد هوشمند تا حد امکان و تا جائیکه به تلاش خودش بستگی دارد بایستی در جهت برطرف کردن نقاط ضعف خود اقدام نماید.
  • قانون ۶۰-۴۰-۱۸ را فراموش نکنید.این قانون میگوید در ۱۸ سالگی فرد برایش مهم است که سایزسن در موردش چگونه فرکر میکنند.اما زمانیکه به ۴۰ سالگی رسید تنها برایش خودش و پیشبرد کارها مهم است و به نظر دیگران اهمیتی نخواهد داد.واما جالب آنست که بدانید که در سن ۶۰ سالگی متوجه میشوید سایرین در خیلی از موارد اصلا در مورد او فکر نمیکرده اند و وی سالهای متمادی خود را در بند قضاوت های دیگران محبوس کرده بود.
بیشتر بخوانید  دانلود کتاب خانم‌ها به خودتان افتخار کنید

تدوین و نگارش :مجله ایران

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هفت + 6 =

دکمه بازگشت به بالا