دندان و دندانپزشکی
فیلم های کمدی دوران چارلی چاپلین را شاید بیاد داشته باشیم که کشیدن دندان و دندانپزشکی را با استفاده از یک طناب و درخت و کمک گرفتن از اسب انجام میدادند.
باور انجام برخی از عملیات دندانپزشکی با آن ترتیب واقعا سخت و دردآور میباشد .امروز به طبع پیشرفت های گوناگونی که در همه عرصه های پزشکی فراهم شده است ،خدمات دندانپزشکی نیز از تکنولوژی های بسیار پیشرفته و علوم روز بهره میگیرد و تحول بنیادی در خدمان دندان و دندانپزشکی روی داده است..
این رشته که قبلا جزئی از خدمات پزشکی محسوب میگردید با رشد روزافزون علوم به یک رشته کاملا مجزا و کاملا تخصصی تبدیل گردید و گرایش هایی فوق تخصصی برای آن پیش بینی شده است.
به نظر میرسد سلامت دهان و دندان از دو زاویه قابل سنجش است یکی خود دندان ها که میتوانند علاوه بر فاکتورهای ظاهری در جویدن ها و تناول صحیح غذاها عامل اصلی باشند و دیگری به دلیل اینکه دهان محل ورود انواع خوراکی ها و نوشیدنی هاست و بنابراین هر مشگلی در این محل مبدا ورودی ممکن است به سایر نقاط بدن نیز سرایت نماید.
بدیهی است کسانی که به سلامت دهان و دندان خود اهمیت میدهند میتوانند از سلامت بسیار بیشتری بهره ببرند و همچنین نکات و فاکتورهای ظاهری که در دنیای امروز جز یکی از اصول ارتباطات موفق و سازنده است را نیز با مزایای زیادی برای خود به ارمغان ببرند.
دندان و دندانپزشکی
البته برخی از پدربزرگ های ما از خدمات سلمانی های کنار خیابانی در حدود یکصد سال پیش در ایران داستانهایی را برای مت نقل نموده اند که خدماتی مشابه کشیدن دندان را اینگونه افراد با وسایل ابتدایی انجام میداده اند.البته در ایران پس از تشکیل دارالفنون که شاخه پزشکی آن به مدرسه طب تفییر نام داد به آرامی تمامی خدمات حوزه پزشکی مانند دندانپزشکی رو به سمت علمی شدن پیش رفت.
اساتیدی که از اروپا به همین منظور به این مجموعه آمده بودند و یا دانشجویانی که به نیت کسب اطلاعات روز به اروپا سفرکرده بودند ،خدمات شاخه های حوزه درمان و پزشکی و دندانپزشکی را بصورت علمی وارد زندگی مردم کشور نمودند.
دکتر سیاح که در سال 1300 شمسی از اروپا به ایران بازگشته بود یکی از پایه گذاران خدمات نوین دندانپزشکی در ایران شد و در سال 1310 رسما مدرسه دندان سازی با مدیریت وی تاسیس شد.
هرچند در ابتدا امکانات این مجموعه در حد دو اتاق و یک زیر زمین بود،اما به مرور سعی در افزایش دانش و کامل نمودن امکانات به سبک و سیاق اروپائیان به انجام رسید.
دانشکده های دندانپزشکی کشور در شهر های مهم یکی پس از دیگری منطبق بر علوم روز دنیا بنا گذاشته شد و امروز ایران یکی از بهترین خدمات و تخصصی ترین تکنیک های دندان و دندانپزشکی را در منطقه از آن خود کرده است.
بسیاری از مردم کشورهای همسایه با توجه به شرایط مطلوب خدمات و هزینه ها برای درمان دندان های خود و استفاده از تکنیک های زیبایی دهان و دندان به ایران سفر میکنند.
دانشجویان دندانپزشکی معمولا بایستی 6 سال در دانشگاه به درس و آموزش و کارهای عملی مشغول شوند که دو سال اول آن دروس عمومی حوزه پزشکی و بقیه مدت بصورت تخصصی در گرایش های مختلف به آموزش و کسب تجربه مبادرت میکنند.
با پیشرفت علوم در سراسر دنیا و همچنین در ایران تخصص های زیادی برای این رشته ایجاد شده که با توجه به نیازهای روزمره هرکدام بنا به مشگلات بیماران به متخصصین خاص این موضوع مراجعه میکنند.
تخصص هایی مانند:
- بهداشت عمومی دهان و دندان
- ریشه درمانی
- دندانپزشکی جرم شناسانه(برای امور پزشکی قانونی)
- دندانپزشکی تخصصی سالمندان
- دندانپزشکی تخصصی کودکان
- رادیولوژی دهان و فک و صورت
- کاشت دندان بصورت تخصصی
- ارتودنسی
- و…..
معرفی رشته دندانپزشکی
این رشته و دکتری دندانپزشکی معمولا از دو دوره 2 و 4 ساله تشکیل شده که در دوره دوساله ابتدایی دانشجویان ورودی به این رشته دروس علوم پایه مانند آناتومی،بافت شناسی،ایمنی شناسی و … را میگذرانند و در بقیه ایام تحصیل چهارساله با گذراندن امتحانات تخصصی جامع وارد بخش های تخصصی آموزش های لازم همراه با کارهای عملی به منظور کسب تجربه میشوند.
آن عده از دانشجویانی که بیشتر وری کارهای عملی تمرکز میکنند در بسیاری از موارد از پیشرفت های مهم بعد از فارغ التحصیلی بازمانده و بیشتر به یک دندانپزشک عملی شبیه میشوند ، در صورتیکه سایر دانشجویان که با علاقه وافر خود سطوح علمی خود را همزمان بالا میبرند از تخصص های بسیار مهم و به نامی برخوردار میشوند که در کشور و در پایتخت برخی از این دندانپزشکان بنام حضور داشته و مایه مباهات کشورمان میباشند .
کم نیستند دندانپزشکی در تهران که سطوح ارائه خدمات آنها از استانداردهای جهانی کم نخواهد بود.
در سال 1322 شمسی شورای دانشگاه در ایران پیشنهاد اطلاق کلمه دندانپزشکی بجای طبیب دندان و همچنین دندانساز بجای مکانیسین دندانساز را قبول نموده و از آن پس این واژه ها در مجوزهای شغلی آنها نیز لحاظ گردید.
از سال 1339 عضویت پزشکان و دندانپزشکان در سازمان نظام پزشکی کشور اجباری گردید و سازمان نظام پزشکی مرجع رسیدگی به مسائل این گروه ها اعم از رسیدگی به شکایات و تخلفات گردید.
در سال 1344 پس از تاسیس دانشگاه ملی ایران که در سال 1361 نام آن به دانشگاه شهید بهشتی تغییر نام یافت ،دانشگاه دندانپزشکی این دانشگاهبا یکصد و بیست نفر ظرفیت به عنوان دومین دانشکده رسمی شروع به فعالیت نمود.
در مسیر رشد و بهبود تغییرات زیادی بوجود آمد و در سال 1375 انجمن دندانپزشکی ایران با ادغام انجمن دندانپزشکان ایران و جامعه دندانپزشکی ایران رسما تشکیل گردید.
در راستای رشد و ترقی جامعه دندان و دندانپزشکی کشور در سال 1376 مرکز تحقیقات علوم دندانپزشکی شهید بهشتی به عنوان اولین مرکز تحقیقات مصوب و مستقل کشور در این حوزه راه اندازی گردید.
این مرکز بر اساس برنامه ریزی های مدون خویش اهدافی از جمله
- گسترش پژوهش ها در دانشکده های دندانپزشکی کل کشور
- توانمند سازی محقیقن
- توانمندسازی ساختارهای فیزیکی و تجهیزات مورد نیاز
- گسترش و ایجاد ارتباطات با علوم پایه و تکنولوژی های روز دنیا
- وارتباط با سازمانها و وزارتخانه های مرتبط و بخش های خصوصی
را در دستور کار قرار داد.
در حال حاضر دانشجویان متقاضی در این رشته پس از گذراندن 205 واحد درسی در قالب دو سال اول با 68 واحد و 4 سال باقیمانده با کارهای علمی و عملی و کلینیکی با حضور بیماران مسیر درسی خود را طی میکنند.
آنها بایستی در انتهای دوره شش ساله با ارائه یک پایان نامه به ارزش 6 واحد درس برگ آخر فازغ التحصیلی خود را ورق بزنند.
اقایان و خانم های دکتر دندانپزشک که به این طریق فارغ التحصیل میشوند میتوانند در خدمات ترمیم های درمانی،تشخیص و درمانهای بیماری ها دندان ،جراحی های دهان و دندان ،ساخت انواع پروتزهای دندانی ،درمان بیماری های دهان و دندان ،ارتودنسی ثابت و متحرک ،روت کانال تراپی مشغول به کار و رفع نیاز هموطنان گرامی شوند.
از سوی دیگر همگام با پیشرفت علوم این رشته در دنیا و به منظور تخصصی کردن ارائه خدمات پس از طی دوره شش ساله امکان ادامه تحصیل در رشته های تخصصی درمان ریشه ،دندانپزشکی کودکان،تخصص پروتزهای دندانی ،دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی ،آسیب شناسی فک و دهان و صورت،رادیولوژی فک و دهان و صورت و … را خواهند داشت تا بصورت کاملا تخصصی تر بتوانند به نیازهای متقاضیان پاسخ دهند.
شکی نیست این شاخه از گروه علوم پزشکی یکی از محبوبترین و پرنیازترین گرو های مورد نیاز هر اجتماعی بوده و علاقه مندان و جوانانی که در مسیر انتخاب رشته قرار دارند چنانچه با علاقه مندی و آگاهی کافی نسبت به انتخاب رشته اقدام نمایند ،علاوه بر اینکه میتوانند با فراگیری علوم تخصصی و تبحر در امور تجربی دندان و دندانپزشکی خدمت ارزنده ای به هموطنان گرامی بنمایند میتوانند از مزایای مالی بسیار خوبی نیز بهره مند باشند.
در سالهای اخیر بخصوص دندانپزشکی های ترمیمی و زیبایی که از درخواست های زیادی برخوردار است برای گروه متخصص این حوزه از درآمد های بسیار مطلوبی برخوردار بوده تا جائیکه این رشته به عنوان یکی از پولسازترین رشته های درآمدی در ایران و در جهان طبقه بندی و محسوب میگردد.
تدوین : مجله ایران
یک دیدگاه