از کبد بیشتر بدانید و به این شیوه ها از آن مراقبت کنید
صحبت از بزرگترین غذه بدن است.کبد که نقش بسیار مهمی در سلامت بدن و متبولیسم دارد و در ناهنجاری های آن بدن با اختلالات بسیار جدی مواجه میشود.
وظیفه اصلی این عضو حساس و مهم تصفیه سموم از جریان خون بدن است.این عضو به تنهایی دچار بیماری هایی میشود که در پی آن مشگلات بسیار زیادی برای انسان ایجاد میشود.
معمولا نام کبد چرب زیاد شنیده میشود و یا از یوسس دیگر یک باور قدیمی در خصوص تاثیرات منفی نوشیدن الکل در خصوص تخریب کبد وجود دارد که در این مطلب مجله ایران سعی خواهیم داشت به زوایای مختلف مشگلات کبد بپردازیم تا راهکارهای حفظ و سلامت نگه داشتن انرا بیشتر بدانیم.
در ابتدا باید بدانیم علائم ناراحتی های کبد ممکن است یا ظاهری نباشند و یا با علائم بیماری های دیگر مشابه بوده و با آنها اشتباه گرفته شوند.بنابراین در چکاپ های سالانه توسط پزشک متخصص میتوان از صحت و سلامت همه اعضای بدن بخصوص این عضو بسیار مهم اگاهی یافت.
یکی از مهمترین کارهای کبد تولید صفرا است که در کیسه صفرا ذخیره میشود .وظیفه صفرا شکستن چربی ها و تجزیه آنها به اسیدهای چرب مورد استفاده بدن است.
همچنین این عضو بسیار مهم بدن در تنظیم میزان اسیدهای آمینه خون نقش مهمی داشته و آهن را برای مصرف بدن ذخیره میکند.
یکی از وظایف دیگر کبد تبدیل آمونیاک سمی به اوره است و در واقع همانطور که در اصطلاح عموم شایع است ،کبد یک عضو تصفیه کننده در بدن است.
مسلما بدون وجود این عضو حیاتی انسان قادر به ادامه حیات خود نمی باشد.
بیماری های کبد
بیماری های مهم این عضو که شایع ترند عبارتند از:
کبد چرب
هپاتیت
سیروز کبدی
مصرف برخی از داروها بیش از اندازه مانند استامینوفن ها باعث بروز اختلالات این عضو خواهد شد.جایگاه این غده مهم در ناحیه بالای حفره شکمی و در سمت راست واقع شده و یکی از وظایف مهم قفسه سینه محافظت از آن است.
یکی از خبرهای خوب اینست که این عضو میتواند سلولهای آسیب دیده خود را ترمیم کند بشرط آنکه تعداد این سلولهای مشگل دار زیاد نشده باشند .
در سیروز کبدی اسیب کبد به حالت دائمی شدنپیش میرود و در مجموع دیگر این عضو قادر نخواهد بود وظایف خود را بدرستی انجام دهد.
علل مشگلات کبد از چه مواردی است؟
معمولا با الگوی سالمی از زندگی میتوان همیشه بدنی کامل و بخصوص کبدی سالم را در بدن تجربه کرد.اما تعدادی از عوامل در ایجاد مشگل برای این عضو بدن مهمتر به نظر میرسند که به ذکر برخی از آنها میپردازیم:
مصرف برخی از داروها
آسیب رسیدنبه سلولهای این عضو توسط برخی از داروها بسیار شایع است.گروه استامینوفن ها یکی از این داروها هستند که نباید بدون نظر پزشک و بصورت خودسرانه به مصرف آنها مبادرت نمود.
همچنین برخی از داروهای کاهش کلسترول خون نیز میتواند تخریب سلولهای این عضو را سبب شوند.
هپاتیت ها
هپاتیت ها که در واقع التهاب بافت های کبدی است بر اثر عفونت های ویروسی ایجاد میشود.هپاتیت ها به چند دسته تقسیم میشوند که هر کدام از آنهاعلائم و شدت و ضعف هایی در خصوص کبد ایجاد میکنند.
راهکارهای جلوگیری از هپاتیت ها را میبایست شناخت و آنها را برای حفظ سلامتی بکار بست.
سوءمصرف الکل
یکی از مهمترین مشگلات کبد بر اثر سوء مصرف الکل ایجاد میشود.مصرف این مادهباعث تجمع چربی در سلولهای کبدشده تا آنها نتوانند وظایف خود را بدرستی انجام دهند.
هموکروماتوز
هموکروماتوز یا زیادی آهن باعث ایجاد اختلال در وظایف کبد میشود.بررسی ها نشان میدهد این بیماری معمولا ارثی است.
سایر مشگلات و بیماری های دیگری مانند انواع سرطان ها ،بیماری ویلسون،بیماری کبد چرب غیرالکلی واختلالات گردش خون و … نیز از جمله علل ایجاد مشگلات کبد تنسان به شمار میروند.
نشانه های بیماری کبد
همانطور که قبلا اشاره شد ممکن است برخی از علائم لین بیماری با سایر بیماری ها مشابهت داشته باشد که لازم است در صورت بروز همچنین مشگلاتی با مشورت پزشکان متخصص و انجام ازمایشات کافی و لازم نسبت به تشخیص بیماری اقدام نمود.
اما معمولا نشانه های زیر بیشتر در بیماری های این عضو دیده میشود:
- یرقان یا زردی که با زردی چشم و پوست نیز ممکن است همراه باشد (به علت بالا رفتن بیلی روبین)
- ضعف و خستگی های غیرمعمول
- حالت های تهوع و استفراغ مکرر
- پرشدن شکم از مایعات
- برخی از گیجی ها و فراموشکاری های غیرمعمول
- ازبین رفتن و کاهش عضلات
- مشگلات غیرمعمول جنسی بخصوص در اقایان
تشخیص بیماری های کبد
مسلما داشتن سوابق پزشکی و اطلاع از ناراحتی هایی که بصورت ارثی قابل انتقال است به تشخیص پزشک متخصص کمک شایانی خواهد نمود.
اما مسلما آزمایشات تخصصی خون در ابتدای مشکوک شدن به این بیماری قدم های اولیه است.در گام های بعدی و برای صحت و سقم نتایج حاصله ممکن است پزشکان از سی تی اسکن و ام ار آی نیز بهره بگیرند.
درمان بیماری های کبد
خوشبختانه با توجه به پیشرفت علوم پزشکی و ساخت داروهای تخصصی و بزارهای به روز ،بسیاری از مشگلات این عضو اگر زود تشخیص داده شود قابل درمان و کنترل است.بنابراین بهتر است هوشمندانه عمل نموده و چکاپ های پزشکی را در برنامه های منظم رعایت نمایم.
پیشگری از بیماری های کبدی
همانطور که قبلا نیز اشاره شد ،انتخاب الگوهای صحیح زندگی یکی از مهمترین روش های پیشگیری نه تنها بیماری این عضو مهم بلکه بسیاری از مشگلات دیگر بدن خواهد بود.
اما در خصوص کبد علاوه بر الگوی های صحیح زندگی مانند تغذیه سالم،انجام ورزش های منظم ،دوری از دخانیات و مواد مخدر،دوری از فست فود ها و غذاهای آماده میتوان به پرهیز از مصرف الکل اشاره نمود.
همچنین استفاده منظم از برخی از مواد گیاهی مانند مواد زیر ،کمک شایانی در حفظ سلامتی این عضو خواهد داشت:
چای سبز،اسفناج،بادام،بروکلی،جو دوسر
تدوین و گردآوری:مجله ایران